“Στόχος στην εποχή μετά το μνημόνιο είναι να υπάρξει μία σταδιακή υποχώρηση της λιτότητας, να πάμε σε αύξηση των δημόσιων δαπανών. Να μειώσουμε ανισότητες που υπάρχουν σήμερα στη φροντίδα. Κάνουμε μία προσπάθεια να μειώσουμε επιβαρύνσεις και να διευκολύνουμε την κάλυψη των αναγκών. Αυτό θέλει δουλειά, περισσότερους πόρους και ανθρώπινους και υλικούς. Παρότι έχουμε καλύψει ένα μεγάλο μέρος των κενών και με μόνιμο και με επικουρικό προσωπικό, σαφώς χρειάζονται περισσότεροι”, δήλωσε μεταξύ άλλων στον realfm 97,8 ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Όπως υποστήριξε ο κ. Ξανθός, ”τα επόμενα μετα-μνημονιακά χρόνια θα μπορέσουμε να κάνουμε μία ακόμη μεγαλύτερη ένεση ανθρώπινου δυναμικού στο σύστημα υγείας”.
Αναφορικά με την χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Χανιά, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι ”είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε μία από τις καλύτερες δομές που έχουμε στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας που έχουμε αναπτύξει σε όλη τη χώρα”.
“Υπάρχει η αίσθηση ότι αυτές οι δομές προσφέρουν υπηρεσίες που δεν υπήρχαν στο σύστημα, αυτό είναι το σημαντικό και κυρίως προσφέρουν νέα κουλτούρα στο σύστημα. Πρέπει να δίνεται έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας”, πρόσθεσε.
Για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακούς γιατρούς, ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι ”μέχρι τώρα υπήρχε μία σύμβαση, που αμείβονταν για 200 επισκέψεις το μήνα. Ήταν λίγο στρεβλό το σύστημα και δεν εξυπηρετούσε. Τις πρώτες μέρες του μήνα εξαντλούνταν οι επισκέψεις και μετά πλήρωνε ο κόσμος από την τσέπη του. Αυτό το αλλάξαμε, βάλαμε υποχρεωτικά να δεσμεύεται ο γιατρός τέσσερις ώρες από το ημερήσιο ωράριο, ότι θα εξετάζει δωρεάν τους ασφαλισμένους σε όλη τη διάρκεια του μήνα”.
“Αυτό νομίζουμε ότι μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερο. Είναι λίγο λιγότερα τα χρήματα αλλά εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης με αυτό τον τρόπο. Θέλουμε ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού κατά βάση να καλυφθεί από τους γιατρούς του συστήματος υγείας, αυτούς που θα υπηρετούν είτε στα Κέντρα Υγείας είτε στις νέες δομές ΤΟΜΥ”, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας εκτιμώντας ότι “αυτό είναι το νέο μοντέλο, είναι μία μεγάλη αλλαγή στο Σύστημα Υγείας. Αντίστοιχη οργάνωση έχουν τα συστήματα υγείας των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών. Θέλουμε να εμπεδώσουμε μία αντίληψη ότι έχω ένα γιατρό πρώτης επαφής, έναν γιατρό τον οποίο εμπιστεύομαι. Θέλουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι αυτό οδηγεί σε ποιοτικότερη φροντίδα, σε μία πιο ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του συστήματος”.
Επίσης, ο κ. Ξανθός είπε ότι ”από την ίδρυση του ΕΣΥ πριν από 35 χρόνια, έγιναν πολλαπλές απόπειρες να εδραιωθεί ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας. Δεν προχώρησε διότι δεν υπήρχε η πολιτική βούληση. Υπήρχαν στρεβλώσεις που οδήγησαν να μην προχωρήσει ποτέ”.
Για τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία, ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι “υπάρχει αντικειμενική δυσκολία, έχουν φύγει 18.000 γιατροί από τη χώρα. Αυτό έχει μειώσει το διαθέσιμο ιατρικό δυναμικό, έχει μειώσει τη δυνατότητα να καλύψουμε τα κενά στο δημόσιο. Προκηρύσσονται θέσεις και δεν καλύπτονται. Υπήρξε αυτό το brain drain το οποίο έχει στερήσει πολύτιμους ανθρώπινους πόρους από το σύστημα”.
“Υπάρχει μία επιβάρυνση αυτών που έχουν μείνει στη χώρα και ιδιαίτερα των γιατρών των νοσοκομείων που είναι γερασμένοι και κουρασμένοι και δεν έχουν ειδικευόμενους. Αυτό είναι το μεγάλο έλλειμμα. Οι ειδικευόμενοι που έχουν μείνει και αυτοί επιβαρύνονται, κουράζονται παραπάνω”, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται από το υπουργείο Υγείας επισήμανε ότι “προσπαθούμε να μειώσουμε τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος φαρμάκου. Σε πρώτη φάση πάμε να καταργήσουμε το ένα ευρώ ανά συνταγή που είναι μία σημαντική επιβάρυνση, προγραμματίζουμε μία ελάφρυνση στη συμμετοχή με βάση κριτήρια εισοδηματικά”.
“Οι μισθοί έχουν κοπεί, υπάρχει μία πολύ μεγάλη μείωση στα εισοδήματα. Εκτός από τις δημόσιες δαπάνες υγείας που έπεσαν δραματικά την περίοδο της κρίσης, καταφέραμε από το 2015 και μετά να αντιστρέψουμε λίγο αυτή την τάση”.
Για τις ελλείψεις στα νησιά, ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι “πάντοτε οι άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές υστερούσαν σε υπηρεσίες του δημοσίου, σε κοινωνικές υπηρεσίες και του συστήματος Υγείας. Αυτό επιδεινώθηκε την περίοδο της κρίσης. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Υπάρχουν φορές που κάνουμε επανειλημμένες προκηρύξεις και δεν έχουμε ανταπόκριση. Χρειάζεται ένας συνδυασμός κινήτρων, όχι μόνο το οικονομικό κίνητρο”.
“Υπάρχει ένας σχεδιασμός προσλήψεων σε βάθος τετραετίας, παίρνοντας υπόψιν και τους περιορισμούς, τον κανόνα προσλήψεων – αποχωρήσεων που από το 2019 είναι ένα προς ένα”, κατέληξε ο κ. Ξανθός.